Bange for at komme ud og køre på vejene? 

Vi har samlet de bedste råd, taget fra egen erfaring, samt forskning, så du kan bekæmpe din frygt for at køre.

Bange bag rattet

Vehophobia, eller angst for at køre, kan være en invaliderende tilstand, som rammer mange mennesker og begrænser deres frihed og uafhængighed. Men med den rigtige tilgang og teknik er det muligt at overvinde sin angst for at køre, og nyde vejen igen. Denne guide giver information om, hvordan du undgår angst for at køre bil, og hvad du skal gøre, hvis du kæmper med denne Vehophobia.

Lad os da lige se på de latinske betegnelser: Vehophobia og amaxphobia.

Vehophobia er frygten for at køre i en bil, uden nødvendigvis selv at være chauffør.
Amaxfobi er når du bliver angst, når du selv kører bilen eller når du skal køre bil. Men for nemhedens skyld kalder vi det angst for at køre i denne artikel, frem for amaxfobi.

33 % af  af alle billister på verdensplan lider af en eller anden form for frygt for at køre bil.

 

Af disse er:
87,5 % kvinder.
12,5 % mænd.

Angst for at køre bil er en form for fobi, der kan resultere i betydelig stress og angst, når du kører bil eller endda bare tænker på at køre bil. Symptomer på angst for at køre bil kan omfatte panikanfald, svedeture, rysten, åndedrætsbesvær og en intens frygt for at miste kontrollen under kørslen.

Angst for at køre kan være forårsaget af en traumatisk hændelse under kørsel, såsom en bilulykke, eller den kan udvikle sig som følge af general angst eller andre fobier. Det er vigtigt at forstå, at angst for at køre kan behandles, så du kan overvinde denne tilstand.

8 ting du kan gøre, for at reducere din frygt bag rattet

Få gradvis eksponering

En af de mest effektive måder at overvinde angst for at køre på, er gradvist at udsætte dig selv for køresituationer. Start med korte køreture med lavt stressniveau og øg gradvist distancen og sværhedsgraden, efterhånden som du bliver mere komfortabel og selvsikker bag rattet. Denne tilgang hjælper dig med at opbygge selvtillid og reducerer din angst over tid.

Dyb vejrtrækning og afslapningsteknikker

Før du begynder at køre bil, er det vigtigt at træne dyb vejrtrækning og afspændingsteknikker for at reducere stress og angst. Dyb vejrtrækning hjælper dig med at reducere din puls og berolige dit sind, mens afspændingsteknikker såsom progressiv muskelafspænding eller visualisering kan hjælpe med at reducere angst og øge følelsen af ro.

POSITIV SELVSNAK

Positiv selvsnak er en vigtig teknik til at reducere angst under kørslen. Erstat negativ selvtale med positive bekræftelser, såsom “Jeg er dygtig og selvsikker bag rattet” eller “Jeg kan håndtere enhver køresituation, der kommer min vej.” Denne form for positiv selvsnak kan hjælpe med at øge din selvtillid og reducere stress og angst under kørslen.

TILLIDSKABENDE ØVELSER

At øve sig i kørefærdigheder såsom parallelparkering, flette ind i trafikken og navigere på befærdede veje kan hjælpe dig med at opbygge selvtillid og reducere angst. Det er vigtigt at tage sig god tid og ikke forhaste sig med disse øvelser. Overvej at søge hjælp fra en kørelærer eller ven med køreøvelserne, hvis det er nødvendigt.

Undgå koffein og andre stimulerende midler

Koffein og andre stimulanser kan øge angsten og gøre det sværere at køre bil. Det er vigtigt at begrænse dit koffeinindtag og undgå andre stimulanser, før du kører bil, hvis du lider af angst for at køre bil.

Søg professionel hjælp

Hvis din angst for at køre bil er alvorlig og påvirker din dagligdag, kan det være nødvendigt at søge hjælp hos en terapeut eller rådgiver, som er specialiseret i at behandle angst bag rattet. 

uNDGÅ STRESSENDE KØRSELSFORHOLD

Undgå at køre myldretidstrafik, dårlige vejrforhold og befærdede veje, hvis det er muligt. I hvert fald indtil du har bedre styr over din angst. At tage en mere afslappet tilgang til kørsel kan hjælpe med at reducere stress og angst og gøre det lettere at fokusere på at opbygge selvtillid og overvinde din angst for at køre bil.

HOLD PAUSER

Hvis du begynder at føle dig overvældet, mens du kører, er det vigtigt at tage en pause og strække benene eller meditere i et par minutter. Dette kan hjælpe med at reducere stress og angst og give dig mulighed for at fokusere igen og fortsætte med at køre med selvtillid.

Angst for at køre er både normalt og noget der kan kureres

Du skal først og fremmest ikke være bange eller flov over at tale om din angst for at køre bil. Når man har fundet på et latinsk udtryk for det, understreger det seriøsiteten af fænomenet. Det understreger også, at det er relativt normalt. Heldigvis er det også et område, hvor du kan få hjælp. Giv os et ring, og så kan vi rådgive dig til, hvad du bør gøre, baseret på vores egne erfaringer, og henvise dig til en professionel, der kan hjælpe dig med angst for at køre.

Vi har erfaring med at hjælpe vores elever med angst for at køre. vi kan også hjælpe dig.

Tag kontakt til os
og bliv tryg med at køre

Book holdstart
close slider
Tlf. 60 60 88 89