Kørekort 17 år – Hvad skal du vide?

Hvor gammel skal man være, for at  få kørekort? Unge på 16 år og 9 måneder kan nu begynde at tage kørekort i Danmark. Læs alt om de “nye” regler her for kørekort til 17 årige.

 

17 årige kørekort

Nyheden om, at unge på 16 år og 9 måneder kan tage kørekort i Danmark, har skabt en stor glæde hos mange unge

Tidligere var den laveste aldersgrænse for at tage kørekort 18 år, men den nye regel ændrer dette, og giver unge mulighed for at få deres kørekort som 17 årig.

Den nye regel blev indført med det formål at give unge mulighed for at få deres kørekort tidligere og dermed øge deres mobilitet. Det giver dem mulighed for at tage sig af deres daglige opgaver, som at gå i skole eller på arbejde, på en nemmere måde, samtidig med at det giver dem mulighed for at tage del i sociale aktiviteter og arrangementer uden afhængighed af forældre eller offentlig transport.

Regler for at 17 årige kan tage kørekort 2022-2023

Der gælder nogle særlige regler. Man skal henvende sig kommunnens borgerservices eller hos en kørelærer, for at ansøge om at få et kørekort. Derudover kræver det, at dine forældre giver samtykke til, at du kan få et køreort. 

Når du søger at få et kørekort, når du stadig kun er 16, er det til kategori B, som dækker bil, lille knallert, samt traktor- og motorredskab). 

Kørekort 17 år
Udover samtykkeerklæringen skal du også som 17 år, der skal have kørt også medbringe :

Hvis du tager dit kørekort som 17 årig, får dit kørekort påført kode 141, som gælder frem til du fylder 18. Det betyder at:

 • Du ikke må køre bil alene. Du skal have en ledsager, som har kørekort, med. (læs specifikke krav på Rådet for Sikker Trafik)
 • Du må kun køre bil Danmark. 
 • Det er et kategori B kørekort, så du må kun køre bil, lille knallert, samt traktor og motorredskab. Det er først, når du fylder 18, at du må køre de øvrige køretøjer i kategori B.

Når du tager et kørekort, når du er 17 år, er dit kort ikke et gyldigt EU-kørekort. Det er det først, nu du er 18, og dit kort ikke er påført kode 141.

Hvad sker der, hvis man kører alene som 17 årig?

Du skal som sagt køre med en erfaren ledsager, og det er den 17 åriges ansvar, at fortælle ledsageren om dette. Ledsageren skal altså have et kørekort. Bøden for at køre alene som 17 årig er mindst. 3.000 kr.

Normale krav for at bestå, når man er 17 år og vil tage kørekort.

For at tage kørekort skal unge gennemgå en teoretisk undervisning og bestå en teoriprøve, før de kan begynde at køre i praksis. Teorilektionerne omfatter emner såsom trafikregler, færdselsregler og færdselssikkerhed, og de er designet til at give unge en solid forståelse af, hvad der kræves for at køre sikkert på vejene.

Når teoriprøven er bestået, kan unge begynde at køre i praksis med en instruktør. Under praktisk kørsel vil instruktøren vejlede unge i deres kørsel og hjælpe dem med at forbedre deres færdigheder. Instruktøren vil også vejlede unge i, hvordan de kan forbedre deres kørsel og håndtere forskellige trafikale situationer på en sikker måde.

Unge skal også gennemgå en praktisk køreprøve, før de kan få deres kørekort. Køreprøven tester unges evne til at håndtere bilen, køre sikkert og følge trafikreglerne. 

At tage kørekort er en stor beslutning, og det kræver en del tid og dedikation. Men for unge, der ønsker at blive førere, er den nye regel en positiv nyhed. Det giver dem også mere tid til at blive en bedre bilist, fremfor dem der starter senere.

Husk billede til kørekortet – også selvom du kun er 17.

Her er reglerne for hvordan dit billede skal se ud til køre for 17 årige.

 • Fotografiet skal være af god kvalitet, holdbart, egnet til indscanning og uden stempler, huller eller andre skader.
 • Fotografiet skal være et vellignende portrætbillede i størrelsen 35 x 45 mm, hvor hovedet måler 30-36 mm i højden.
 • Fotografiet skal tages lige forfra og vise ansøgerens ansigt uden hovedbeklædning og det øverste af skuldrene.
 • Ansigtet skal være jævnt belyst.
 • Begge øjne skal være helt synlige, og blikket skal være rettet mod kameraet.
 • Munden skal være lukket.
 • Briller må ikke være tonede og skal være uden reflekser.
 • Baggrunden skal være lys og uden skygger eller andre motiver.

Taget fra kørekortbekendtgørelsen.

Goodway har haft masser af 17 årige, der fik kørekort.

Vores kørelærerer er rutinerede og tålmodige til at undervise 17 årige, der gerne vil have deres kørekort. Hvis du er forælder, og er nervøs, er du langt fra den eneste. Du er mere end velkommen til at give os et kald, og stille de spørgsmål, du har brug for, for at blive afklaret om dit barns sikkerhed, når han eller hun tager kørekort hos Goodway.

Giv os et ring i dag, og lad os hjælpe flere teenager med at blive og føle siger sikker ude på vejene.

Er du 17 år
og klar til
at tage kørekort?

Tilmeld dig goodway køreskole.
Vi har god erfaring med at gøre unge elever til gode billister 

Book holdstart
close slider
Tlf. 60 60 88 89